درمان و کنترل بیماری کرون با رژیم غذایی و تغذیه

بیماری کرون که نوعی بیماری روده تحریک‌پذیر است باعث التهاب مزمن در مجرای گوارش شده و هضم و جذب مواد غذای مورد نیاز بدن را با مشکل مواجه می‌کند. در نتیجه غذایی که شما می‌خورید باعث تأثیر شدید در احساس شما پس از مصرف آن می‌شود.
علائم ناخوشایند که به دلیل ابتلا به بیماری کرون ظاهر می‌شوند عبارتند از اسهال، نفخ و گاز معده، درد شکم، برآمدگی شکم و حتی سوء تغذیه. در برخی موارد نیز این بیماری ممکن است منجر به کم‌خونی و کاهش سطح ویتامین ب ۱۲، اسید فولیک و آهن در بدن شود.

از آنجا که بیماری کرون ممکن است بر توانایی بدن در هضم و جذب مواد غذایی تأثیر داشته باشد، شما باید مقادیر کافی از برخی مواد غذایی را در رژیم غذایی خود بگنجانید. متخصص تغذیه برخی انواع مواد مغذی مورد نیاز بدن را به شما توصیه کرده و از شما خواهند خواست که از مصرف مواد غذایی که برای بدن مبتلا به بیماری کرون مضر است پرهیز کنید. برای دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت می‌توانید با ما تماس حاصل نمایید.

رژیم غذایی مناسب برای بیماری کرون


شیر بادام

بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون دچار عدم تحمل لاکتوز نیز هستند. خوشبختانه مواد لبنی جایگزین خوبی برای این افراد وجود دارد: شیر بادام که از بادام تهیه شده و حاوی برخی مواد غذایی موجود در شیر معمولی مانند کلسیم است گزینه مناسبی است. شیر بادام همچنین حاوی ویتامین دی و ای است اما کلسترول یا چربی اشباع ندارد و کالری کمتری هم نسبت به شیر گاو دارد. بسیاری از انواع آن نیز حاوی شکر است، انتخاب محصولات بدون شکر باعث کاهش دریافت ۲۰ کالری در هر وعده مصرف می‌شود.

تخم‌مرغ

زمانی که افراد مبتلا به بیماری کرون در حال مبارزه با التهاب یا ریکاوری پس از عود ناگهانی این بیماری هستند، بدن آنها غالباً نیاز به پروتئین بیشتری دارد. پروتئین‌های حیوانی مانند تخم‌مرغ یک منبع عالی از آمینواسید است که می‌توانند به رشد سلولی و ترمیم بافت‌های بدن که در طول دوران بهبودی کمک کنند. تخم‌مرغ را می‌توان به روش‌های مختلف مانند املت، آب پز، عسلی یا نیمرو طبخ نمود.

ماهی سالمون

۲۵ درصد کالری که مصرف می‌کنید باید از پروتئین‌ها دریافت شوند که به فرایند بهبودی شما کمک می‌کند. پروتئین گوشتی مانند غذاهای دریایی بهترین گزینه‌ها هستند. ماهی واقعاً مفید است به خصوص ماهی‌هایی که مانند سالمون سرشار از امگا ۳ هستند. میگو و ماهی سفید مانند تیلا پیلا و سفره‌ماهی مغذی بوده و هضم آنها برای معده راحت است. غذاهای دریایی را می‌توانید به صورت آب پز، بخارپز یا کبابی تهیه کرده ولی از سرخ کردن زیاد آنها خودداری کنید.

انبه

افراد مبتلا به بیماری کرون ممکن است بر این تصور باشند که باید از مصرف برخی غذاها پرهیز کنند اما حتی در زمان اوج بیماری، میوه‌های گرمسیری مانند موز که به راحتی هضم می‌شوند گزینه‌های مغذی مناسبی هستند. انبه و موز سرشار از مواد مغذی هستند و هضم آنها بسیار بسیار آسان است. انبه حاوی آنزیمی است که به هضم پروتئین بدن کمک می‌کند. این میوه نرم سرشار از ویتامین ث، ویتامین آ، فولات و پتاسیم است و در طول سال نیز در دسترس است. طالبی نیز یک انتخاب مناسب و خوب است.

پوره لوبیا

لوبیاها ممکن است برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند مناسب نباشد.
اما پوره نخود  (ترکیب اصلی هوموس) پوره عدس یک منبع عالی از پروتئین گوشتی و مواد مغذی دیگر است و مصرف آنها حتی در صورت ابتلا به بیماری کرون نیز مطمئن و بی‌خطر است.

مرغ 

 

مرغ و ترکی و گوشت سرشار از پروتئین هستند حتی اگر مصرف خود را به گوشت سفید محدود کنید. همچنین هضم آنها نیز نسبتاً راحت است. به همین دلیل این مواد غذایی گزینه‌های مناسبی برای افراد مبتلا به بیماری التهابی روده است.

آواکادو 

اگر به بیماری کرون مبتلا هستید باید آواکادو را که سرشار از چربی‌های نرم و خوب، ویتامین‌های ب و ویتامین ای است در برنامه غذایی خود قرار دهید. آواکادو یکی از میوه‌های منحصر بفرد است که هضم آن برای معده آسان بوده و فیبر محلول دارد و برخی از انواع آن نیز فیبر نامحلول دارد.

برنج

گزینه سنتی برای افرادی که از بیماری و ناراحتی‌های معده رنج می‌برند؛ برنج سفید و کربوهیدرات‌های فراوری‌شده دیگر است که با این که بسیار مغذی نیستند اما به راحتی هضم می‌شوند. همچنین با مصرف این ماده غذایی کالری روزانه مورد نیاز بدن زمانی که دچار چالش‌های ذهنی هستید تأمین کند.

کره مغزیجات

آجیل‌ها منابع عالی از چربی‌های خوب، ویتامین ای و پروتئین هستند اما هضم آنها برای بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون دشوار است. شما در صورتی که کره مغزیجات را مصرف کنید می‌توانید از مزایای آنها بدون ایجاد مشکل بهره‌مند شوید. شما باید محصولات سالم و نرم از آنها را انتخاب کنید. علاوه بر کره بادام‌زمینی، بیشتر فروشگاه‌ها کره بادام و کره بادام‌هندی نیز دارند.

جو دو سر

فیبر محلول به جذب آب در روده کمک کرده و خالی ماندن روده را به تأخیر می‌اندازد. بلغور جوی دو سر یک غذای خوشمزه، مقوی و راحت است که می‌تواند گزینه خوبی برای افراد مبتلا به بیماری کرون باشد و این افراد می‌توانند آن را به عنوان صبحانه یا میان وعده میل کنند. این غذا علاوه بر این که به راحتی هضم می‌شود، فیبر محلول هم دارد که به کاهش اسهال در هنگام شعله‌ور شدن بیماری کمک می‌کند.

کربوهیدرات‌های کم فیبر

در حالی که بیشتر افراد به دنبال کربوهیدرات‌های غلات کامل هستند اما فیبر موجود در این مواد غذایی باعث تشدید التهاب روده در افراد مبتلا به بیماری کرون می‌شود. غذاهای فراوری‌شده مانند ماکارونی، نان و دانه‌ها به راحتی هضم می‌شوند و می‌توانند علائم بیماری را در زمان اوج بیماری کاهش دهند. معمولاً این مواد غذایی مواد مغذی بسیار کمی دارند بنابراین باید به دنبال محصولاتی باشید که ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز روزانه بدن را تأمین کنند. کربوهیدرات‌های کم فیبر دیگر مانند سیب‌زمینی بدون پوست که منبع خوبی از کلسیم است و می‌تواند کمبود مایعات در دوره اوج بیماری را جبران کنید نیز گزینه‌های مناسبی هستند.

غذاهایی که باید از مصرف آنها پرهیز کرد


غذاهایی که ممکن است توصیه شود که از رژیم غذایی بیماری کرون شما حذف شوند عبارتند از:

دانه‌ها

افراد مبتلا به بیماری کرون در هنگام اوج‌گیری بیماری باید از مصرف غذاهایی که دانه‌های زیاد دارند مانند توت‌فرنگی، تمشک و گوجه‌فرنگی پرهیز کنند. این مواد غذایی به طور کامل هضم نمی‌شوند و ممکن است باعث ابتلا به اسهال شوند. شما باید از مصرف غذاهایی که هضم آنها برای سیستم گوارش شما دشوار است اجتناب کنید، زیرا ممکن است شرایط شما را وخیم‌تر کند. همچنین از مصرف غذاهای پخته‌شده که دانه‌های زیادی دارند نیز باید پرهیز کنید.

قهوه، شکلات و نوشیدنی‌های کربوهیدرات دار

بسیاری از افراد علاقمند به مصرف قهوه که مبتلا به بیماری کرون تشخیص داده می‌شوند باید مصرف قهوه را قطع کنند. هر ماده حاوی کافئین واقعاً مضر است، شکلات نیز برای افراد مبتلا به این بیماری بسیار بد است. افراد مبتلا به بیماری روده تحریک‌پذیر با نوشیدنی‌های کافئین دارد مشکل دارند زیرا ممکن است بیماری آنها را تحریک کند.

غذاهای سرخ کردنی

مصرف غذاهای سرخ کردنی برای هیچ کسی خوب نیست و چربی آن به خصوص برای افراد مبتلا به بیماری کرون مشکل‌آفرین است. هر چه شما بیشتر از مصرف این نوع غذاها پرهیز کنید برای شما بهتر خواهد بود.

میوه با پوست

خوردن یک سیب در روز شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز خواهد کرد اما باید آن را به صورت پوست‌کنده مصرف کنید. پوست این میوه ممکن است برای دستگاه گوارش افراد مبتلا به بیماری کرون مشکل ایجاد کند. این موضوع در مصرف سبزیجاتی مانند خیار نیز صادق است. قبل از این که این میوه‌ها را میل کنید حتماً پوست آنها را بکنید. برخی افراد مبتلا به بیماری کرون می‌توانند میوه‌ها و سبزیجات خام را به صورت پوست‌کنده میل کنند. به طور عمومی، مصرف میوه‌های پخته‌شده و کنسروی بهتر از مصرف این میوه‌ها به صورت خام است.

ذرت بو داده یا پاپ کورن

مصرف غلات کامل برای همه افراد مفید است به جز افراد مبتلا به بیماری کرون که بیماری آنها در اوج است. پاپ کورن از نظر تکنیکی جزو غلات کامل محسوب می‌شود و از موادی است که هضم آنها دشوار است. این موضوع برای ذرت کباب شده نیز صدق می‌کند. هر غذایی که هضم آن برای معده دشوار باشد مضر بوده و باعث ظاهر شدن علائم بیشتری شده و فرایند بهبودی فرد را کند می‌کند.

آجیل‌ها

آجیل‌ها مغذی هستند؛ اما زمانی که به صورت خام مصرف شوند. بیشتر افراد مبتلا به بیماری کرون نمی‌توانند این مواد را که حاوی چربی‌های سالم و پروتئین زیادی هم هستند میل کنند. شما نمی‌توانید این مواد را به اندازه کافی بجوید تا به راحتی در معده هضم شوند. این مواد غذایی هم مانند مواد غذایی دیگر که به سختی هضم می‌شوند باعث تحریک پوشش روده شده و علائم بیماری شما را تشدید می‌کنند.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *